Technické informace

A+ A A-

Test závitořezu R 10E SPARKY

Test závitořezu R10E HD Professional SPARKY

 

Závitořez SPARKY R 10E se může na první pohled zaměnit s klasickou vrtáčkou ve tvaru písmene „L“ Vizuálně se liší od ostatních držákem nástrojů. Ale když se podíváme blíže a na konstrukci, je to nástroj s mnoha specifickými řešeními, které nelze nalézt u běžných vrtáček.

Hlavní části závitořezu SPARKY R 10E je malý 450-wattový motor. Je vybrán tak, aby řezání maximálních průměrů řezaných závitů bylo bezpečné při ruční obsluze a se zachováním přesnosti provedení závitů. Použitý motor, je klasický jednofázový komutátorový motor a proto je nejčastěji používán ve všech síťových elektrických nářadích. Je třeba věnovat větší pozornost převodovce, protože její maximální rychlost je 520 ot. / min vpravo a 1040 ot. / min vlevo. Tyto hodnoty byly vybrány tak, aby byla zajištěna vysoká přesnost provozu a minimalizováno nebezpečí zlomení závitníku. Pravé a levé otáčky mají jinou funkcí.Pravé otáčky slouží pro závitování a proto musí být menší než levé, ale musí mít větší kroutící moment, aby snadno překonal odpor materiálu. Levé otáčky slouží pro vyšroubování závitníku, a můžou být větší a mohou mít malý krouticí moment, protože velký není nutný.

Směr otáčení v závitořezu se mění mechanicky, ne elektronicky, jako ve vrtačkách. Otáčky se mění z pravých na levé otáčky. Pro tento účel během operace závitování, když jsme nařezali závit a závitník je v klidu v díře, to znamená, že závitořez je dočasně vypnutý, stroj přitahujeme axiálně vzhledem k závitovému otvoru v opačném směru než závitování, což způsobí vytažení a posunutí vřetena, a po zapnutí-změnu směru otáčení na levé otáčky. Vřeteno se bude otáčet vlevo do momentu, až ukončíme tah závitořezu, k tomu dojde automaticky, když je závitník odstraněn z otvoru. Jedná se o velmi výhodné řešení, které umožňuje obsluze rychle změnit směr otáčení závitníku. A protože se závitování provádí poměrně často, použití přepínacího zařízení zvyšuje komfort a rychlost práce.

 

Jedna z konstrukčních součásti závitořezky SPARKY R 10E, která se na první pohled liší od klasické vrtačky, je držák nástrojů. Jedná se o dvoustrannou konstrukci, která zajišťuje axiální upevnění závitníku v držáku závitníku. Čelisti jsou sevřeny pomocí imbusového klíče. Držák má kuličkové jištění ve vřetenu a může být během závitování bokem axiálně nakloněn.Toto umožňuje závitování bez zlomení závitníku.

Během testů se závitořezem v ocelovém pásu o tloušt‘ce 11 mm jsme vyrobili závity M5, M6 a M8 s jednostupňovými závitníky. Za tímto účelem jsme nejdříve vyvrtali průchozí otvory vrtákem o průměru 4,2, 5,5 a 6,8 mm. Naše dojmy ze závitování strojem SPARKY R 10E jsou následující: zařízení má optimální parametry pro provedení tohoto druhu operace v jeho provozním rozsahu, obsluha je snadná a umožňuje vám zvolit správné otáčení, dosažení vysoké pracovní účinnosti a přesnosti závitu, stejně jako snadné ovládání. Při práci s tímto zařízením je důležité pamatovat na správnou volbu velikosti otvorů pro použité závitníky a na jemnou práci, protože příliš vysoké otáčky mohou způsobit zlomení závitníků.

 R 10E popis

Autor: Marek Pudlo

Najdete nás také na